niedziela, 13 marca 2016

Pomidor - smaczna dekoracja

    Pomidor nie zawsze uchodził za jadalny. Ponieważ roślina ta nie pachnie zbyt zachęcająco, dawniej w Europie uważano ją za roślinę trującą i uprawiano tylko jako ozdobę ogrodu. Pierwsza nazwa pomidora zwyczajnego (Lycopersicon esculentum) pojawiła się w XVI w. i brzmiała poma amoris, czyli jabłko miłości. Nic dziwnego, owoc ten jest uznawany obecnie za doskonały afrodyzjak, o czym zresztą wiedziano od wieków. W języku polskim pomidor zaczerpnął swą nazwę z włoskiego pomi d'oro - złote jabłko. To smaczne warzywo ma też duże właściwości odżywcze: jest składnikiem diet odchudzających i diet przeciwko cukrzycy, poprawia krążenie, uspokaja nerwy, poprawia humor. Najlepiej spożywać go w stanie surowym. 


warzywo, złote jabłko

Źródła: Wikipedia, polki.pl
Fotografia: Pixabay


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz