czwartek, 25 lutego 2016

Pieprzyca czy rzeżucha?

   Prawie wszyscy znamy ją pod zwyczajową nazwą rzeżucha. Tak naprawdę nazwa rzeżucha odnosi się do innego rodzaju botanicznego, a roślina na zdjęciu poniżej to pieprzyca siewna (Lepidium sativum). Świeża "rzeżucha" zawiera bardzo dużo witamin: A, C, K, B2 i B6, a także mikroelementy zawierające wapń, żelazo, magnez, potas, jod, miedź i mangan. Tradycyjnie wysiewa się ją tuż przed świętami wielkanocnymi, ale warto ją uprawiać również zimą i wczesną wiosną. Wystarczy płaskie naczynie wyłożyć watą, obficie zwilżyć wodą, wysypać nasionka i czekać kilka dni, aż pojawią się zielone listki. Wówczas z naszej uprawy wyciągamy całe roślinki i wykorzystujemy je do posypania kanapek. Smakuje dobrze i ma lekko ostry smak. Tylko jak odpowiedzieć na pytanie postawione w tytule posta? Myślę, że pieprzyca w naszym języku pozostanie rzeżuchą, podobnie jak robinia akacją, a mniszek mleczem. 

rzeżucha, nasiona, witaminy

Źródło: Wikipedia, www.odzywianie.info.pl
Fotografia: Pixabay




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz